Цимент или бетон? Кой материал е подходящ за моята работа?

Бетонът, както и циментът са ценни строителни материали и имат различни приложения в строителството. Разбери повече по-долу.

Какво представлява циментът?

Циментът е прахообразно свързващо вещество, направено предимно от глина и калцифициран варовик. Когато се смеси с вода, става на паста. Тази паста, смесена с различни инертни материали и добавки, се превръща в лепило, което крепи парчетата заедно. Въпреки че циментът рядко се употребява самостоятелно, когато се използва като компонент на хоросан или бетон, той е чудесен строителен материал. Циментът се използва за запълване на пукнатини в бетон или за фугиране на плочки. Сам по себе си не е достатъчно издръжлив или дълготраен, за да бъде ефективен широкомащабен строителен материал, тъй като се износва и напуква с възрастта.

Какво съдържа бетонът?

Една от причините хората често да бъркат цимент и бетон е, че вторият материал съдържа цимент. Бетонът е смес от цимент, камък, пясък и вода. Веднъж втвърден, бетонът придобива скална форма, но за разлика от скалата, бетонът може да бъде излят и оформен във всяка форма или структура, която може да си представиш. Ако циментът е твърде воднист или съдържа твърде много бетон, той може да се излее лесно, но няма необходимата здравина и дълготрайност. Смесен твърде сух, той ще няма способността да тече на мястото си и може да съдържа въздушни джобове и слаби места, които компрометират структурната цялост.

Бетонът не е сборът от само тези части. Съществуват много различни видове бетон с допълнителни материали и свойства, които ги правят подходящи за специални задачи. Подсилен с влакна, той може да издържа на големи натоварвания. Веществото е идеално за пътища и алеи. Бързо втвърдяващият се бетон, който има уникален състав, предназначен да съхне по-бързо, е направен за работа с ограничения във времето.

Кой материал е подходящ за моята работа?

Докато бетонът може да е по-добър за тежки работни места, циментът също играе важна роля. Всеки домашен майстор може да се възползва от двете вещества за различни проекти за дома и ландшафта. Бетонът може да се използва за всичко - от подови настилки до плотове и павета за пътеки. Циментът е достатъчен за по-малки работи, с по-фини детайли. Използвай за зидария, ремонти и фугиране.

В търговската мрежа на Топливо АД освен бетон и цимент може да откриете пълен набор от различни типове сухи смеси и лепила за строителството. В допълнение на това предлагаме богат асортимент от изолационни материали на водещи производители, отличаващи се с високи коефициенти на полезно действие.